Galleri Sjöhästen
Aktuell utställning

« Heléne Anderson

Keramik och skulptur

Född 1951 i Karlskrona.

Heléne bestämde sig redan som barn att hon ville bli konstnär, och hon har en gedigen och mångfasetterad konstutbildning bakom sig med inriktning på keramik; Carl Malmstens skola Capellagården, kurser på Konstfack, drejare vid Gustavsbergs keramiska konstateljéer, kurser i måleri, konststudieresor, kurser i konsthistoria, konstvetenskap, design, foto och marknadsföring. Till detta kan läggas Polishögskolan.

Heléne arbetade i 37 års tid parallellt som kriminalpolis, bland annat med utredning av falsksignerad konst, och som konstnär. Sedan 2012 är hon konstnär på heltid.

Heléne har tilldelats kulturstipendium vid två tillfällen och mer än 50 utställningar har det hittills blivit, samt ett antal offentliga uppdrag.

Förutom traditionell keramik består Helénes skapande av skulpturer i form av märkesväskor som Coco Chanel, Hermès, Louis Vuitton med flera. Men även väggskulpturer inspirerade av naturen. I hennes serie ”I havsbandet” beskrivs vindpinade klipphällar som sköljts av havet, en inspiration från de yttersta öarna i Karlskronas skärgård.

"I mitt arbetsliv har jag arbetat parallellt i två yrken; konstnär och polis. Som kriminalpolis utredde jag konstbedrägerier, vilket innebar tillsyn av auktioner.
Jag fascinerades då av de höga priserna som märkesväskor klubbades för och framförallt väskornas uppenbara betydelse för alla kvinnor: allt från Muminmamman och hennes medsystrar över film- och popstjärnor till drottning Elisabeth II.
Handväskans historiska betydelse börjar sannolikt i människans mest primitiva ursprung: jägar- och samlarsamhället. Hur skulle stenålderskvinnorna annars kunna föra hem nötter, rötter och bär till grottorna? Jo, kanske i en krokodilväska?
I likhet med samhället har handväskans utseende och innehåll förändrats genom årtusendena.
Jag tog in dessa tankar i mitt konstnärskap som skulptris för att ge möjlighet till alla dagens kvinnor att få äga de moderna, åtråvärda ikonerna, genom att vid prissättningen av min väskskulpturer utgå från auktionspriset, men ta bort en nolla!

Konst/grafik av Heléne Anderson finns till försäljning på galleriet.

Öppettider:

Ons-Fre 15-18
Lö 11-15

Adress:

Galleri Sjöhästen Nyköping
Stora Torget 1
61132 NYKÖPING

Telefon:

0155-28 78 11

Kontakta oss

Karta